Några snabba och enkla fototips.

172

 • Använd ljuset, jag fotar nästan aldrig på kvällstid. Jag tycker det är svårt och så gillar jag ljusa bilder bättre. Jag fotar på dagtid så nära ett fönster jag kan komma om jag är inomhus. Jag ser även till att gardiner och blommor inte skymmer ljusinsläppet för att ta vara på det lilla ljus vi har så här års.
 • Jag fotar nästan alltid mot en neutral bakgrund, ett stort vitt papper får agera ministudio. Eller fotar jag mot mitt vita köksbord eller lakan och väggar. En neutral bakgrund tycker jag gör att det en fotar hamnar i centrum och inte störs av någon rörig bakgrund. 
 • Ibland använder jag mig av lite rekvisita. Jag ställer upp föremålet på skärbrädor av trä, använder gammalt tidningspapper, tar in kvistar från buskar, ställer på små virkade dukar, gör små vimplar eller sprider ut strössel!
 • Vill jag ha 1 bra bild tar jag kanske 10 bilder. Jag flyttar runt, ändrar om, lägger till och tar bort tills jag blir helt nöjd. Provar olika vinklar, vänder på mobilkameran och fotar upp och ner, fotar uppifrån eller håller ett par löv lite halvt framför kameralinsen. Det är bara att testa sig fram!
 • Jag fotar väldigt mycket med min mobilkamera, speciellt till instagram. Ett litet tips är att putsa linsen lite innan en fotar, det är så otroligt mycket fingeravtryck på mobilen och ibland har jag märkt att bilderna kan bli suddiga om jag inte putsat lite innan.
 • Jag redigerar alltid mina bilder men håller mig ofta till enklare ändringar. Jag gör de en aningen ljusare och vitare, ändrar skärpan en aning och kanske lägger på ett filter eller en effekt.
 • När jag redigerar på datorn använder jag mig av Photoshop och Lightroom. Men även om jag fotograferat mina bilder med min systemkamera kan jag vilja redigera de i mobilen för att jag tycker det är bekvämt och går snabbt, då mailar jag bara över de bilder jag vill redigera och sparar i mobilen. Dock blir ju kvalitén inte den bästa men ska jag bara lägga upp på bloggen eller instagram så gör det inte så mycket kan jag tycka.
 • Överanvänd inte filter, på de flesta appar går det att ändra styrkan på filtren. Jag brukar sänka till under hälften någonstans för att de inte ska ta över bilden. Att mixa olika filter kan ge en fin effekt, här får en bara testa sig fram tills en tycker det ser fint ut. 
 • Jag redigerar aldrig mina bilder i instagramappen utan använder mig av andra appar. De jag använder mest är: Photoshop, Fotor, Landcam och Afterlight. Mest för att jag inte gillar instagrams filter så mycket (har sett att de fått en massa nya som jag inte testat än dock).
 • Andra populära appar som jag tror är bra och har hört att många använder är Vsco cam, Snapster, Snapseed och Whitagram. 
 • Har ni några egna bra fototips får ni mer än gärna dela med er av dom här i kommentarerna.
 • Om ni undrar något mer eller har frågor så är det bara att kommentera detta inlägg så ska jag se till att svara så fort jag kan, hoppas ni fick lite bra tips!  
Annonser

2 reaktioner på ”Några snabba och enkla fototips.

 1. Detta med ljuset är så viktigt. Fotografens bästa vän är ju faktiskt det normala ljuset från utemiljöer. Bra lista, fina du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s